Site-ul web utilizează o serie de module de tip Javascript. Pentru a beneficia de o experienţă cât mai plăcută în navigarea pe acest site, vă rugăm activaţi utilizarea limbajului Javascript.
Primera Filio confort la superlativ Primera Filio sigur pentru cei mici Primera Filio instalare usoara

Soba de agatat pe tavan

În ultimii ani constructorii adopta solutii din ce în ce mai diversificate pentru a rezolva problema încalzirii apartamentelor în care investesc. Panourile radiante cu unde infrarosii reprezinta una dintre alternativele la sistemele de încalzire clasice si au început sa fie din ce în ce mai utilizate si la noi în tara. În Cluj, ansamblul de locuinte American Village va fi dotat integral cu un sistem de încalzire format din panouri radiante în infrarosu.

MODERN SI IGIENIC

Chiar daca e folosit înca din perioada romana, în sisteme rudimentare, încalzirea în infrarosu este utilizata si în prezent, unele dintre cele mai moderne dispozitive fiind panourile radiante alimentate cu energie electrica. Aceste dispozitive reprezinta o alternativa la popularele "centrale", fata de care au cîteva avantaje. Astfel, montarea acestora este simpla si necostisitoare, nefiind necesara o centrala termica, alimentare cu gaz si apa, calorifere, conducte de legatura, racorduri etc. Practic, panourile radiante se conecteaza la o banala priza de curent electric si se instaleaza (de cele mai multe ori se "agata") pe un perete sau pe tavan. De asemenea, nu este necesara nici existenta unui cos de fum, iar încalzirea se realizeaza fara consum de oxigen. Spre deosebire de convectoare, care degaja un curent de aer cald, de multe ori încarcat cu impuritati si umezeala, caldura obtinuta prin unde în infrarosu pastreaza peretii calzi, uscati si previne aparitia igrasiei si mucegaiului. Panourile radiante se realizeaza într-o gama variata de dimensiuni si puteri, si pot fi utilizate atît pentru încalzirea spatiilor publice si industriale, cît si a spatiilor private. O aplicatie interesanta, datorita atmosferei pe care o întretin, este încalzirea spatiilor cu destinatie medicala pentru (cabinete, clinici, spitale). Acest sistem de încalzire este recomandat de medici persoanelor care sufera de astm, alergii si reumatism. Nu în ultimul rînd, datorita faptului ca nu necesita conectarea la o retea de alimentare cu gaz, panourile radiante reprezinta o solutie viabila pentru încalzirea unei cabane sau a unei case de vacanta.

PANOURI RADIANTE "MADE IN CLUJ"

Interesant este si faptul ca panouri radiante în infrarosu se fabrica si în România, unul dintre producatori fiind firma Infraterm, din judetul Cluj. Panourile radiante realizate de Infraterm utilizeaza o rezistenta termica nemetalica, construita din fibre de carbon, iar carcasa exterioara este construita din tabla emailata, care poate fi vopsita în diverse culori, în functie de solicitarea clientului. Panoul poate fi chiar si "pictat", aspectul obtinut fiind cel al unui tablou. La aceasta impresie concura si grosimea întregului ansamblu, surprinzator de redusa, de numai 48 de milimetri. Sistemul este echipat cu termostat, astfel ca temperatura este reglata si mentinuta automat. Producatorul ofera panouri de mai multe puteri si dimensiuni, de la cel de 300W, realizat în doua variante, cu suprafete de 600x500 mm, respectiv de 1000x300 mm, pîna la cel de 900W care are dimensiunile de 1200x800 mm. Conform datelor furnizate de producator, un panou de 300W asigura încalzirea unui spatiu de 20 metri cubi (echivalent cu o încapere de 8 metri patrati), unul de 600W este potrivit pentru un spatiu de 40 metri cubi (16 metri patrati), iar unul de 900W este suficient pentru o încapere de 75 metri cubi (30metri patrati). Nu în ultimul rînd trebuie remarcat ca panorile au un termen mare de garantie, de 5 ani.

PRETURI ADEVARATE

Pretul unui panou începe de la 890 lei vechi (pentru varianta de 300W) si ajunge la 1861 lei (pentru cel de 900W). Lorin Dragus, care se ocupa de comercializarea acestor sisteme de încalzire, afirma ca pentru echiparea unui apartament de doua camere cu panouri radiante trebuie cheltuiti cam 500-550 de lei, în functie de dimensiunea apartamentului. De asemenea, el sustine ca pentru obtinerea unei temperaturi optime, în jur de 23-24 de grade, panourile trebuie sa functioneze în perioada rece de iarna în jur de 10-12 ore pe zi, iar în perioadele de toamna - primavara aproximativ 4 ore pe zi.

CALDURA CA PE VREMURI

Încalzirea bazata pe unde infrarosii este folosita înca de pe vremea romanilor, sobele de piatra, lut si mai apoi din teracota fiind cunoscute si utilizate în toata lumea, fiind apreciate pentru calitatea caldurii pe care o degaja. Explicatia stiintifica a încalzirii cu unde infrarosii a fost furnizata înca din 1880, de William Herschel, care a demonstrat ca radiatia termica este o radiatie de unda lunga. Lungimea acestei unde se situeaza undeva între cea a luminii vizibile si cea a radiatiei de microunde. Radiatia termica este degajata de orice corp cald si poate, la rîndul ei, sa încalzeasca materia - practic, zidurile si celelate obiecte care se afla într-o încapere. Sistemele de încalzire folosite frecvent în prezent, indiferent de agentul utilizat (apa calda, gaz sau curent) degaja caldura în principal prin convectie - energia termica încalzeste aerul din încapere - si doar într-o mica masura prin radiatie termica. Dar cota de radiatie termica este decisiva pentru clima obtinuta într-o încapere, ceea ce explica de ce sistemele de încalzire bazate pe emisia de unde în infrarosu (cum sînt si sobele de teracota, spre exemplu), asigura un confort termic superior fata de sistemele bazate pe convectie.

AVANTAJELE PANOURILOR RADIANTE ÎN INFRAROSU

  • Instalare rapida si necostisitoare
  • Nu au pierderi de caldura prin conducte sau cosuri de fum
  • Încalzire rapida, fara consum de oxigen
  • Nu genereaza umiditatea aerului din spatiul încalzit
  • Sunt igienice, nu "ridica" praful în încaperi
  • Peretii se mentin uscati, nu apare igrasie sau mucegai
  • Ocupa mai putin spatiu decît alte sisteme de încalzire

Sursa informaţională: http://www.ftr.ro/soba-de-agatat-pe-tavan-2538.php


Cere o ofertă