Site-ul web utilizează o serie de module de tip Javascript. Pentru a beneficia de o experienţă cât mai plăcută în navigarea pe acest site, vă rugăm activaţi utilizarea limbajului Javascript.
Primera Filio confort la superlativ Primera Filio sigur pentru cei mici Primera Filio instalare usoara

Panourile radiante, alternativa la centrala termica

1.840 de brasoveni si-au debransat locuintele de la sistemul centralizat. Drept solutii, ei au ales centralele termice, însa panourile radiante câstiga tot mai mult teren.

Anularea subventiilor la încalzirea în sistem centralizat determina tot mai multi brasoveni sa se debranseze. Numai de la începutul anului au fost debransate de la CET Brasov 1.840 de apartamente, însa cererile se pot înregistra pâna în data de 19 august. Solutia la moda este microcentrala termica de apartament, însa nu este singura. Panourile radiante câstiga tot mai mult teren, întrucât localnicii apeleaza în numar tot mai mare la aceasta modalitate de încalzire a locuintei. Anul trecut, în cel putin 200 de apartamente din Brasov s-au montat astfel de panouri radiante.

Radiatii sanatoase

Expertii spun ca panourile radiante sunt mult mai sanatoase decât centralele termice. „Panourile radiante functioneaza altfel decât centralele termice. În primul rând pentru ca folosesc energie electrica, si nu gaze naturale. La baza lor sta o rezistenta nemetalica, din carbon, care elibereaza radiatie termica în infrarosu. Spre deosebire de centrala termica, camerele se încalzesc mai greu, însa încalzirea este uniforma, plecând din pereti”, ne spune reprezentantul unei firme care comercializeaza astfel de panouri. Principiul dupa care functioneaza aceste sisteme de încalzire este identic cu cel dupa care Soarele încalzeste Pamântul, prin intermediul radiatiei infrarosii. Acestea nu dauneaza sanatatii oamenilor, iar sistemul este recomandat de Uniunea Generala Europeana pentru Protectia Mediului.

Cât costă o centrala

Panourile au si avantaje: în primul rând, nu necesita proiect tehnic, ca în cazul centralelor. Consuma mai putin ca o centrala termica, însa diferenta nu este foarte mare. În mod clar, sunt mai estetice, însa nici caloriferele de generatie noua nu sunt deloc urâte. Unul din cel mai important factor în decizia de a cumpara un astfel de sistem este însa pretul, care nu este deloc mic, ci comparabil cu al concurentei „hranite” cu gaz. „Costul panourilor într-un apartament cu doua camere, ca al meu, este echivalent cu cel al unei centrale termice. În asta a intrat si montajul, absolut tot. Facturile la curent electric pe timp de iarna au fost acceptabile, 2 - 2,5 milioane vechi”, ne spune o brasoveanca. Cei care au petrecut deja o iarna încalzindu-se prin acest sistem putin cunoscut la noi sunt multumiti de investitia facuta.

19 august, ultima zi pentru debransare

De la 1 mai si pâna acum, doar 1.840 de familii au depus documentatiile pentru debransare. Anul trecut, în sezonul cald au fost depuse 1.790 de cereri de debransare. Cei care vor sa îsi monteze centrale termice de apartament trebuie sa stie ca ultima zi în care pot depune cererile de debransare este 19 august.

Sursa informaţională: http://www.bzb.ro/html/print.php?id_stire=57213


Cere o ofertă